Bugün, 21 Mart, dünya genelinde Down Sendromu farkındalığını artırmak için önemli bir gün olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilen bu özel gün, Down Sendromu hakkında bilgi vermeyi, toplumları bir araya getirmeyi ve Down Sendromlu bireylerin haklarını vurgulamayı amaçlıyor.

Dikkat! Sivas'ta Bu Gece Su Kesintisi: Etkilenen Mahalleler Listesi Dikkat! Sivas'ta Bu Gece Su Kesintisi: Etkilenen Mahalleler Listesi

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir ve genellikle 46 olan kromozom sayısının 47 olmasıyla karakterize edilir. Bu durum, hücre bölünmesi sırasında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozomun varlığıyla ortaya çıkar. Down Sendromu, Trisomy 21 olarak da bilinir.

Bu sendromun oluşumunda etkileyen faktörler arasında ülke, milliyet ve sosyo-ekonomik durum yoktur; tek bilinen risk faktörü hamilelik yaşıdır, bu faktör ilerledikçe risk artar. Türkiye'de, anne adayları, Down Sendromu ve diğer fetal anomaliler için tarama testleri ve ultrason incelemeleri hakkında bilgilendirilir ve gerekli yönlendirmeler yapılır. Down Sendromu, ortalama her 800 doğumda bir görülür ve dünya genelinde yaklaşık 6 milyon Down Sendromlu birey yaşamaktadır.

Down Sendromu, Trizomi 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere üç türde olabilir. Tanı genellikle doğumdan hemen sonra veya kısa bir süre sonra konulur. Down Sendromlu bireylerde gözlemlenen bazı fiziksel özellikler arasında çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içinde tek bir çizgi ve ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması tipik olarak sayılabilir.

Down Sendromlu bireyler, diğerlerine göre bazı sağlık sorunlarına daha yatkındırlar, bu nedenle düzenli ve zamanında sağlık kontrolleri önemlidir. Fiziksel ve zihinsel olarak, Down Sendromlu bireyler genellikle yaşıtlarından geridedir, ancak uygun eğitim programlarıyla topluma başarıyla entegre olabilirler.

Bugün, Dünya Down Sendromu Günü vesilesiyle, Down Sendromu hakkında farkındalığı artırmak ve toplumda yaşayan bireylerin haklarını desteklemek için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, Down Sendromlu bireylerin topluma katılımını ve kabulünü teşvik etmeyi amaçlamaktadır.