Yine Mart ayı ve emlak vergisi zamanı geldi  yürürlükte olan 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince vatandaşlar sahip oldukları bina ve araziler için her sene emlak vergisi ödemesi yaparlar.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince her yıl bina ve arazi sahibi vatandaşlar emlak vergisi ödüyor. Vergide mükellefiyeti belirleyici unsurlar ve muafiyet koşulları ile ödeme şekilleri kanun kapsamında açıklanıyor.

Geçtiğimiz günlerde 2019 yılı için mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri bir Tebliğ ile açıklandı.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi, tespit edilen gayrimenkul değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı şekilde uygulanıyor.

Konutların vergisi büyükşehirde binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak belirtiliyor. İşyerinin emlak vergisi büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 2 olacak şekilde hesaplanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2 iken, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6 ve büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 ile hesaplanıyor.

2019’da Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenecek

Senede iki eşit  taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin 2019 ödemeleri Mart ayında yapılmaya başlanacak. İlk taksit ödemeleri 1-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak.